Paella Valenciana

paella-3

paella-2

Ingrediënten

5 personen

 • Kippendijen naar behoefte
 • 1 grote tomaat (doormidden snijden en langs rasp houden)
 • 1 blokje kippenbouillon
 • Knoflook 3 tenen
 • Pimentón dulce (zoete paprikapoeder)
 • Artisjokken
 • Saffraan
 • Bomba rijst (3 kopjes)
 • 10 kopjes caldo (bouillon)
 • Olijven
 • Gegrilde paprika
 • Scheutje olijfolie

Bereiding

Kip aanbakken, daarna uit de pan halen. De knoflook aanbakken met de pimentón en de geraspte tomaat. De kip weer terug doen in de pan. Je giet er dan wat kippenbouillon bij en doet de saffraan erbij.

Dit laat je drie kwartier pruttelen en inkoken.

Je doet de rijst in de paella pan met een beetje olijfolie, zodat de rijst glazig wordt. Dan doe je de kip erbij met de bouillon (1 kopje rijst is 2 kopjes bouillon). Dan garneer je met artisjokken (vers of uit blik) olijven en gegrilde paprika in reepjes gesneden. Dit alles laat je zachtjes op een vuur garen, goed het vocht in de gaten houden zodat de rijst goed gaar wordt, maar niet aanbakt.

*Roosteren: De draadjes saffraan – tot ze bros zijn –  in een zware koekenpan (zonder vet) of een matig hete oven roosteren of verpakt in aluminium folie op de deksel van een pan met kokende inhoud leggen. Daarna (boven de bereiding) tussen de vingers tot poeder wrijven.

SAFFRAAN

Saffraandraadjes zijn de gedroogde oranje/rode meeldraden van een krokussoort. Saffraan is heel kostbaar, maar dat is begrijpelijk: Elke bloem bevat maar 3 meeldraden en voor 5 gram saffraan zijn circa 600 tot 850 bloemen nodig, die met de hand geplukt en verder verwerkt moeten worden.

Saffraan wordt verkocht in poedervormen en  ‘draadjes’.

Saffraan is doorgaans zorgvuldig verpakt en dat is niet zomaar: Vocht en licht zijn grote vijanden. Bewaar overgebleven saffraan droog en donker.

Herkomst:

Iran is de grootste producent van saffraan met meer dan 90 % van de totale wereldproductie. Buiten Europa wordt saffraan onder meer ook geteeld in Marokko, Iran, Kasjmir en China. In Europa is Spanje de grootste saffraanproducent. Ook in Zuid-Frankrijk, Griekenland en andere landen rond de Middellandse Zee wordt nog saffraan verbouwd.

Weetje: Omdat nog steeds verondersteld wordt dat de beste saffraan uit Spanje komt, kan Spanje niet aan de vraag voldoen. Het land importeert daarom saffraan uit Iran en die wordt (vaak zonder vermelding van herkomst) doorverkocht.

Kwaliteit:

Omdat aan saffraanpoeder moeilijk te zien is of de kwaliteit goed is, wordt er vaak mee geknoeid. Daarom is het aan te raden om draadjes te kopen, daar is de kwaliteit beter van te beoordelen. Ze moeten helder oranjerood tot bloedrood van kleur zijn. Goede saffraan geurt. Als er veel bruine of witte draadjes in saffraan zitten, betreft het een slechte kwaliteit.

el-gracioso¡Sabe a gloria!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s